Nie odkryję Ameryki stwierdzeniem, że pora jesienna sprzyja przeziębieniom i spadek odporności w tym czasie jest idealną pożywką dla przeróżnych wirusów. Lecz odtajnię przed Wami jeden z kulinarnych sposobów na wzmocnienie - a jest nim rozgrzewająca zupa krem z cukinii oraz czosnku.
Cukinia zawiera mnóstwo składników odżywczych: wit. C, B1, B2, beta karoten, wapń, potas ale na tym nie koniec ponieważ ma również właściwości lecznicze: odkwaszające na organizm, wspomaga przemianę materii, działa przeciwrobacznie: zabija owsiki, tasiemce, glisty ponadto wspomaga w zapaleniu gruczołu krokowego u mężczyzn.
Kolegi czosnku przedstawiać nie trzeba - także pokrótce - naturalny antybiotyk, działa przeciwzapalnie, wzmacniająco, przeciwwirusowo, antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, pomaga zapobiegać w chorobach nowotworowych - spowalnia proces namnażania się komórek.
Porcja dla 4 osób:
- 4 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka Vegety
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżkę oleju
- płatki kukurydziane/ grzanki/ groszek ptysiowy
+ śmietana wedle uznania
Do garnka wlewamy łyżkę oleju i leciutko podsmażamy 4 rozgniecione ząbki czosnku (ok. 30sek). Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę 4 cukinie (w przypadku młodych cukinii nie wyskrobujemy pestek). Zalewamy wodą do poziomu pokrycia cukinii. Dodajemy łyżkę Vegety. Gotujemy do miękkości. Po zagotowaniu miksujemy zupę na krem (używając końcówki miksującej lub przelewając zupę do blendera). Do całości dodajemy łyżeczkę ostrej papryki.
Po nałożeniu zupy na talerz dodajemy płatki kukurydziane, grzanki lub groszek ptysiowy - do wyboru oraz śmietanę wedle uznania.
Za przepis dziękuję mojej Barbórce - niedoścignionej mistrzyni kulinarnej! :)
Zupka w sam raz dla mnie, bo już mi się jakieś przeziębienie przyplątało... :(
OdpowiedzUsuńDokładnie! :) Pozdrówki i duzo ciepłego zyczę!!! Aga
Usuń