Do wypieku własnego chleba potrzebować będziemy:
- 1 kg mąki pszennej lub żytniej
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kostki drożdży
+ ewentualne przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, wedle uznania :)
Rozdrabniamy w palcach 1/2 kostki drożdży i wrzucamy do litra ciepłej wody (max. 25-27 stopni Celsjusza).
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier.
Po rozpuszczeniu drożdży w wodzie całość dodajemy do misy z sypkimi składnikami.
Wymieszane ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piec.
Całość odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Możemy posypać chleb przyprawami.
Po 25 min. rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ciasto.
Pieczemy ok. 1h i gotowe :)
Lepszego chleba, niż taki domowy nie ma.
OdpowiedzUsuń