Gulasz Kaspijski

Czasami dla odmiany dobrze jest przegryźć klasyczne mięsne danie i za małą pomocą śliwek wykombinować nowy smak! :)
Tak oto powstał gulasz kaspijski (nazwę wymyśliłam sama, otóż pierwsze suszenie śliwek miało miejsce w okolicach Morza Kaspijskiego bardzo bardzo bardzo dawno temu)
Danie bardzo aromatyczne, na słodko, proste w przygotowaniu :)

Składniki (obiad dla 4 osób):
- 0,5 kg piersi z kurczaka (zamiennie: udziec z indyka lub pierś z indyka)
- 150 g suszonych śliwek (ja kupuje paczkowane)
- 3 woreczki ryżu białego
- 1 cebula
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- przyprawy: pieprz, sól, Vegeta, curry, kurkuma
- 2 łyżki śmietany

Mięso kroimy na kawałki i wraz z cebulą podsmażamy w garnku, po zarumienieniu się drobiu dolewamy wody tak aby przykryła całe mięso + 2 cm. Dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, sól, szczyptę Vegety - wedle uznania. Po 20 minutach dorzucamy przekrojone na pół śliwki. Gotujemy ok. 10 minut i dolewamy 2 łyżki śmietany.
W osobnym garnku gotujemy ryż dodając do wody pół łyżeczki curry i pół łyżeczki kurkumy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz