Dziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku, ziaren słonecznika oraz dyni.
Wychodzi rewelacyjnie :)
Potrzebować będziemy:
- ok.30 listków ze świeżej bazylii
- 3 ząbków czosnku
- dużej garści startego sera Parmezan, Grana Padano lub Dojrzewającego Starego Olędera
- dużej garści słonecznika i pestek z dyni
- oliwy extra virgin (ok. 70-100 ml)
- olej Kujawski smakowy: cytryna i bazylia
- soli i pieprzu
- 3 garście świeżego szpinaku
- łyżka jogurtu naturalnego
Pestki z dyni oraz słonecznik lekko podsmażamy na patelni na oleju kujawskim smakowym: cytryna + bazylia.
Podsmażone
ziarenka wkładamy do blendera. Na tej samej patelni lekko podsmażamy szpinak.
W blenderze miksujemy czosnek, podsmażone ziarna oraz bazylię, dodajemy łyżkę oliwy.
Do zmiksowanych produktów dodajemy podsmażony szpinak oraz garść startego
sera.
Podczas całego procesu miksowania dodajemy stopniowo szczyptę soli, pieprzu, oliwę virgin i jogurt naturalny.
Można serwować wymieszane z makaronem z dekoracją ze startego sera.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz