Gruszka miłosna czy też bakłażan bardzo rzadko gości na mym stole ale jak już się pojawi to w pełnej krasie! ;)
Ten pyszny owoc idealnie współgra z warzywami, w tym sezonie na pewno powrócę do niego przy kolejnych grillowych odsłonach aczkolwiek teraz zapraszam na bakłażana faszerowanego i zapiekanego z oscypkiem, jest moc! ;)
Co potrzeba: ( dla 4 faszerowanych łódeczek)
- 2 duże gruszki miłosne
- 2 oscypki
- 8 pieczarek
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- 2 małe pomidory lub 1 duży
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, kumin, pieprz ziołowy
Bakłażana myjemy, suszymy, przekrawamy wzdłuż. Wyciągamy miąższ aby powstało pokaźne wgłębienie (nie wyrzucamy, będzie potrzebny do farszu)
Farsz:
Warzywa myjemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulkę, pieczarki, paprykę oraz miąższ z bakłażana również kroimy w kostkę.
Przygotowane warzywa podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek. Wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę pieprzu ziołowego, pół łyżeczki pieprzu oraz łyżkę kuminu. Dolewamy 40ml wody i dusimy 5 minut.
Połówki bakłażana wykładamy do naczynia żaroodpornego, uzupełniamy o farsz, posypujemy startymi na dużych oczkach oscypkami. Zapiekamy 45 minut w temp 200 stopni. Podajemy z natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz