Składniki:
- 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy
- 4 kiełbaski śląskie
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- majeranek
Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej.
Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości.
Do gotowego wywaru (fasola wraz z wodą, w której się gotowała) dodaję podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę kiełbaskę i cebulkę.
Dodaje wyciśnięte 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe.
Całość podgotowuję 10 minut, i dolewam szklankę bulionu.
Na koniec uzupełniam 3 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz doprawiam sypkim majerankiem.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz