Zupa z muli na białym winie


Choć owoce morza stosunkowo rzadko są bohaterami w naszej polskiej kuchni to warto jednak korzystać z ich dobrodziejstw z uwagi na wartości odżywcze, niskokaloryczność oraz wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka.

Oprócz krewetek uwielbiam mule dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupę z muli na bazie białego wytrawnego wina.

Składniki:
0,5kg muli (mogą być mrożone)
2 cebule
3 ząbki czosnku
słodka śmietana
białe wytrawne wino
sół, pieprz
bulion rosołowy/kostka rosołowa
masło

Na maśle podsmażamy cebulkę na złoto i zalewamy ją szklanką przygotowanego bulionu rosołowego (przegotowana woda + kostka rosołowa). Dodajemy mule i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Gdy wywar się zagrzeje (nie zagotuje) zalewamy wszystko białym wytrawnym winem do poziomu przykrycia owoców morza (może być ciut wyżej, wedle uznania). Po 5 minutach gotowania dodajemy hartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku wraz z wywarem aby się nie zważyła). Doprawiamy pieprzem oraz solą. I gotowe :)

Ważne aby nie spożywać muli, które mimo gotowania nie otworzyły się.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz