By cieszyć się posiłkiem nie wystarczy zjeść dużo. Prezentacja przygotowanego dania, jego walory smakowe czy czerpanie z najróżniejszych doświadczeń kulinarnych z całego świata jest równie ważne. Poznając paletę nowych smaków można nie tylko nauczyć się zdrowo jeść, ale przede wszystkim wyrobić sobie bardzo dobrą wrażliwość na smak i zapach spożywanych potraw.
Z pewnością warto poznać inne kuchnie niż
polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska
znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się
jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant'ów czy
pod rzymskie koloseum by skosztować doskonałego spagetti.
Wystarczy być trochę bardziej innowacyjnym i nie bać się podejmować wyzwania. Pozwolenie sobie na odrobinę ekstrawagancji w kuchni może owocować przygotowaniem doskonałych dań z najwyższych półek. Nie należy oczywiście zapominać również o bogatej tradycji greckiej czy portugalskiej. Dania z tych krajów są proste w przygotowaniu, a ich składniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież tak duży. Zastąpienie ziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać z darów natury w danym sezonie po okazyjnej cenie, może znaczenie wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia, ale i lepsze samopoczucie. Szukając nowych smaków warto sięgnąć do kulinarnych książek czy kulinarnych programów telewizyjnych. Porady specjalistów mogą sprawić, że posiłki domowe nie tylko na rodzinne spotkania, ale i na codzienny obiad nabiorą nowego charakteru. Poświęcenie kilka minut dziennie na zdobycie ciekawego pomysłu na obiad to tylko chwila, a korzyści są nieporównywalne. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz