Składniki: (na mniej więcej 2,5 litra zupy)
- pęczek botwinki
- 2 młode buraki
- 1 marchewka młoda
- 1 pietruszka
- 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy
- 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych
- 5 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- śmietana 18 volt
- 2 łyżki cytryny
- łyżka octu winnego
- jajka na twardo (opcjonalnie)
Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostki rosołowej bulionu (dodać wedle uznania i zapotrzebowania)
Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego.
Gotować 15 minut, wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki.
4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać do wystudzonego już wywaru.
Po wyjęciu , dodać śmietanki 18 volt i wylać na talerz.
Do każdego talerza można dodać po 2 przekrojone na pół jajka ugotowane na twardo.
Niebo w gębie! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz