Domowy twaróg z prawdziwego krowiego mleka

Dwa lata temu podczas rowerowych wycieczek po pobliskich wioskach udało mi się zakolegować z łaciatą sąsiadką i jej cielaczkami :)
Na dzień dzisiejszy owoce naszej przyjaźni bywają gośćmi na moim stole!
Poniżej zdjęcia uroczej rodzinki + przepis na domowy twaróg 100% z naturalnego krowiego mleka ich mamy ;)



Świeże krowie mleczko odstawiamy w misce, w temperaturze pokojowej. Gdy zrobi się już kwaśne
ogrzewamy je bardzo powoli do temperatury aż twaróg oddzieli się od serwatki ( nie można zagotować mleka bo twarożek będzie bardzo suchy) 
Następnie przelewamy mleko na sito, oddzielając serwatkę.
Możemy przełożyć twarożek z sita na lnianą ściereczkę aby się ładnie odsączył.

Gotowy ser możemy posolić, dodać szczypiorek i rzodkiewkę oraz śmietanę.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz