Pizza salami z cebulką, pieczarkami i duuuużą ilością świeżej rukoli, uwielbiam!
Przepis na ciasto o cienkim spodzie:
- 1/2 szklanki mleka (jak będzie woda to się też nic nie stanie)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
- 2 dag drożdży
Dodatki:
- salami, pieczarki, ser żółty, cebula, koncentrat pomidorowy, świeża rukola
- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz mielony, papryka słodka mielona, tymianek
Do 1/2 szklanki wody lub mleka dodajemy 2dag drożdży.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier, dodajemy łyżkę oleju i wlewamy wodę/mleko z drożdżami. Odstawiamy masę do wyrośnięcia, na ok. 10-15 minut.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodajemy składniki: wpierw rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, później starty ser żółty, talarki pieczarek, salami w plastrach, pokrojoną cebulkę oraz przyprawy.
Pieczemy w piekarniku 180-200 stopni 30-40 minut.
Dorzucamy świeżą rukolę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz