Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera
Jeśli preferujecie babeczki w wydaniu wytrawnym, nie na słodko, to polecam takie cacuszka
Są przepyszne, puszyste, proste w wykonaniu - bez użycia miksera.
Skład: ( na 15 babeczek)
- 270g mąki
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80ml oleju czyli około 1/3 szklanki
- pieprz mielony
- 2 jajka
- 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański z mleka owczego 200g Temar, dostępny w Tesco oraz Carrefour)
- 2/3 szklanki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 250g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Szpinak rozmrażamy podduszając na patelni lub w garnuszku, odciskamy nadmiar wody i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Podsmażamy boczek.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli.
Mieszamy całość.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki.
Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek do sprawdzania wypieku wychodził z babeczki suchy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz