Szybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek!
Przepis: / na blaszkę ok. 20cm
- 1,5 kubka mąki tortowej
- 3/4 kubka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 3 łyżki kawy sypanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 kubka oleju
- 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy)
- 1 kubek zimnej przegotowanej wody (u mnie woda była z dodatkiem rozcieńczonego soku malinowego)
- polewa czekoladowa (u mnie gotowa z torebki Gellwe)
- zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna)
- masło (do nasmarowania blaszki)
Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia.
Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto.
Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami.
Brzmi przepysznie
OdpowiedzUsuń