Pierś kurczaka & marchewka z groszkiem

Chyba każdy z nas ma swoją taka potrawę "z dzieciństwa", moją jest marchewka z groszkiem i dla odmiany jest daniem stricte wyimaginowanym :) 
No być może jadłam ją w poprzednim wcieleniu dlatego tak często wracam do niej i myślami i na talerzu :)

Poniżej przedstawiam przepis na pierś z kurczaka w korelacji z marchewką i groszkiem :)

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- marchewka w kostce
- groszek
- parę świeżych listków bazylii
- przyprawy wg. uznania
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1/2 kostki bulionowej/ rosołowej
- szczypta Vegety
- łyżka cukru
- sól i pieprz

Pierś kroimy w kostkę i smażymy. Doprawiamy przyprawami wg. uznania.
Marchewkę i groszek gotujemy w garnku w małej ilości wody. Dodajemy łyżkę masła, 1/2 kostki bulionowej/ rosołowej, łyżkę masła, łyżkę mąki, szczyptę Vegety, łyżkę cukru, dosalamy i pieprzymy do smaku.
Marchewka i groszek powinny być takiej średnio gęstej konsystencji.
Danie możemy udekorować paroma listkami świeżej bazylii.

2 komentarze:

  1. Wielu ludzi nie przepada za marchewką z groszkiem, ale ja ją wręcz uwielbiam! :D A jako dodatek do fajnie przyprawionego mięska byłaby idealna! :)

    OdpowiedzUsuń