Omlet z krewetkami - Uwielbiam :)
Składniki, na pożywne śniadanie dla 4 osób:
- 6 jajek
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- opakowanie krewetek (mogą być mrożone)
- tymianek, sól, pieprz
- olej lub oliwa z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek)
- 3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- opakowanie krewetek (mogą być mrożone)
- tymianek, sól, pieprz
- olej lub oliwa z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek)
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie krewetek:
Jeśli krewetki są zamrożone to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy. Po rozmrożeniu odsączamy mięsko na papierowym ręczniku.
Ja osobiście po rozmrożeniu ściągam ogonki aby się później nie babrać z nimi już na gotowym omlecie.
Krewetki podsmażamy chwilę na oliwie, gdy się lekko zarumienią dodajemy wyciśnięty czosnek.
Jeśli krewetki są zamrożone to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy. Po rozmrożeniu odsączamy mięsko na papierowym ręczniku.
Ja osobiście po rozmrożeniu ściągam ogonki aby się później nie babrać z nimi już na gotowym omlecie.
Krewetki podsmażamy chwilę na oliwie, gdy się lekko zarumienią dodajemy wyciśnięty czosnek.
W misce trzepiemy jajka, dodajemy przyprawy oraz posiekany szczypiorek.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i wlewamy jajeczną masę.
W momencie ścinania się jajek układamy na górze parę krewetek.
Ja zawsze drewnianą łopatką delikatnie podważam omlet od dna patelni.
Po nałożeniu na talerz posypuję danie pietruszką.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i wlewamy jajeczną masę.
W momencie ścinania się jajek układamy na górze parę krewetek.
Ja zawsze drewnianą łopatką delikatnie podważam omlet od dna patelni.
Po nałożeniu na talerz posypuję danie pietruszką.
Dobre wychodzi, serio!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz